Filmi Aljoše Toplaka

Filmi Aljoše Toplaka

Aljoša Toplak, Slovenija, 2024, 48 min, šest kratkih filmov

Mladi filmski ustvarjalec iz Markovcev se predstavlja s kratkimi filmi, ki reflektirajo usodo umetnika v sodobnem svetu hiperprodukcije. Eksperimentalni pogled, ki ga pogosto začinijo prvine humorja, nas pelje od tradicionalnega igranega filma skozi dokumentarec in eksperimentalni film do video-poezije.

O avtorju

Aljoša Toplak (1996) je filozof, video-esejist, potopisec in filmar, ki ga poznamo tudi kot občasnega moderatorja pogovorov o(b) filmih v Mestnem kinu Ptuj. Premierno se nam bo predstavil s šestimi kratkimi filmi, s katerimi je že nastopil na številnih festivalih doma in v tujini. S filmom Lava Lučka si je prislužil umetniško rezidenco v Bangkoku.

Iz prve roke

“No, končno vas lahko po dolgem obiranju lepo povabim na projekcijo svojih filmov, prvič na Ptuju in prvič na enem mestu! Predstavil bom šest kratkih filmov, za katere sem sicer šele za nazaj dojel, da jih druži refleksija o usodi ustvarjalca v svetu, kjer je že vsega preveč. Tako bomo spremljali zgodbo pisatelja, ki ugotavlja, da so vse zgodbe že napisane; izpoved senilnega pesnika, ki skuša sestaviti pesem; podvig filmarja, ki ustanovi lasten filmski festival, samo zato, da bi si podelil nagrado; ostarele režiserke, ki bije boj s cenzuro … Torej, en prikupen Weltschmerz!”

– Aljoša Toplak

PROGRAM:

Prvi film, 2024, foto-montaža, dolžina 3′ 11”.

Arhivski posnetki odraščujočega filmarja in njegove družine.

Lava Lučka, 2022, igrani, dolžina 9′ 44”.

Ko se na televiziji prične dokumentarni film o katedralah, prijatelja načneta pogovor o tem, zakaj se ljudje lotevamo svojih projektov in svoje življenje živimo tako, kot ga.

Winners, 2023, dokumentarno-performativni, dolžina 9′ 38”.

Filmski ustvarjalec ustanovi lasten filmski festival in svojim filmom podeli nagrade.

Danes gledam skozi okno, 2023, video-poezija, dolžina 5′ 10”.

Senilni pesnik skuša napisati pesem.

Pet minut, 2023, duracijski, dolžina 8′ 19”.

Fant pride k punci, ki ga pusti nepredvideno čakati v kuhinji.

Prepovedani Shakespeare, 2024, dokumentarni, dolžina 10′ 11”.

Po 24 letih boja s tajsko cenzuro se ostarela režiserka izpove o bolečini dejstva, da svojemu narodu ni smela uprizoriti Shakespeara.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj