Še eno rekordno leto Mestnega kina Ptuj
Novica, 20. 02. 2020
Obisk Mestnega kina Ptuj še vedno raste: v letu 2019 je presegel 25.000 obiskovalcev, kolikor jih ni bilo že vsaj od začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja. Najstarejše še aktivno kino prizorišče v Sloveniji se je v zadnjih letih razvilo v živahno kulturno in družabno središče s smelimi načrti za prihodnost.

Več kot 25.000 obiskovalcev

Na sporedu Mestnega kina Ptuj se je v letu 2019 na skupno 663 filmskih projekcijah odvrtelo 199 različnih celovečernih filmov ter sklopov kratkih ali srednjemetražnih filmov. Število obiskovalcev filmskih projekcij se je povzpelo na 25.064, kar je 8 % več kot leto prej. Tej številki pa je treba prišteti še približno 1.000 udeležencev drugih dogodkov v kinu, na primer koncertov, lutkovnih predstav, različnih delavnic, strokovnih usposabljanj idr.

Lanska rast je še posebej dragocena, ker je sledila filmsko izjemnemu letu 2018, ko je število obiskovalcev Mestnega kina Ptuj v primerjavi z letom prej poskočilo za kar 22 %. “Rekordno leto 2018 se nam je sprva zdelo nemogoče doseči, kaj šele preseči. A če pogledamo graf, številke bolj ali manj konstantno rastejo že ves čas od leta 2008, ko je kino v upravljanje dobil Center interesnih dejavnosti Ptuj. Edini padec v tem času se je zgodil leta 2013, ko novi filmi niso več prihajali na 35 mm traku, ptujski kino pa še ni bil digitiziran. Ptujčani imajo svoj kino vse raje, očitno nekaj delamo prav,” je povedal direktor CID Ptuj Aleksander Kraner.

121 t. i. art filmov si je v letu 2019 ogledalo 11.422 ljudi, 28 slovenskih filmov 2.983, 4.689 je bilo gledalcev na šolskih kinopredstavah, 4.176 pa na ostalih projekcijah s filmsko vzgojo. Program za družine z otroki Kino vrtiček je pritegnil 999 gledalcev, Kinoskop za osnovnošolce 496, Pogovor o(b) filmu 1.004, program za upokojence Filmska čajanka 602, 10. Kino brez stropa 1.956, novi letni kino na Panorami pa 2.500 gledalcev. Po urniku je potekal tudi nišni program Z dojenčkom v kino, prvič pa sta bila izvedena Kino z varstvom in Kino počitnice.

V Mestnem kinu Ptuj so gostovali tudi različni festivali in dogodki, med drugim Art Stays, Arsana, Dnevi poezije in vina, Animateka po Animateki, Festival LGBT filma, Teden evropskega filma, Evropski art kino dan in Slovenski teden filma. Mednarodna mreža Europa Cinemas pa je ptujski kino prvič izbrala kot enega izmed 54 evropskih prizorišč dogodka Noč evropskega filma.

Korak za korakom naprej

Zraven organiziranja bogatega programa pa je majhni ekipi v letu 2019 po majhnih korakih še uspelo sanirati streho in sanitarije, prenoviti preddverje, urediti podstrešje za namene skladišča ter zagnati novo, sodobnejšo spletno stran, ki je odzivna na mobilnih napravah in omogoča tudi spletni nakup vstopnic.

“Naslednja je na vrsti menjava celotnega prezračevalnega sistema in klimatov,” je povedala vodja kina Nina Milošič, “potem pa upam, da bomo lahko naredili prve korake k temu, da bi uredili še eno kinodvorano. V letu 2019 smo v sodelovanju z mednarodnimi partnerji prijavili tri projekte na razpis Evropske komisije Cinemas as Innovation Hubs for Local Communities, katerega rezultate trenutno še čakamo. Če nam bi iz tega naslova v sicer izjemno močni konkurenci uspelo pridobiti sredstva, nam bi to dalo začetni finančni zagon. Druga kinodvorana, ki bi jo v zdaj praznem pritličnem prostoru kina radi uredili v klubskem vzdušju, nam bi omogočala nadaljnjo širitev in diverzifikacijo filmske ponudbe, omilila izzive, ki se nam porajajo pri šolskih kinopredstavah in ponudila prijetno dodatno prizorišče za različne dogodke. Filmski projektor v njej pa naj bi bil takšen, da bi ga lahko uporabili tudi za vsaj manjše projekcije na prostem, saj moramo opremo za letni kino zdaj vsako leto najemati.”

Za leto 2020, ko bo Art kino mreža Slovenije praznovala 10 let, si želimo še nadaljevanje letnega kina na Panorami in vsaj eno filmsko projekcijo na prenovljeni ptujski tržnici.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj