400 udarcev

Les quatre cents coups

François Truffaut, Francija, 1959, 99 min, drama, 12+

Dvanajstletnega Antoina nerazumevanje okolice vodi v vedno globlje težave ... Celovečerni prvenec Françoisa Truffauta, enega izmed utemeljiteljev francoskega novega vala, je eden njegovih najbolj osebnih in obenem najlepših filmov. Velika klasika. Nagrada za najboljšo režijo v Cannesu 1959.
400 udarcev
400 udarcev
400 udarcev

Zgodba

Zgodba dvanajstletnega Antoina se začne, ko mu v šoli naložijo kazensko domačo nalogo, ki mu je ne uspe opraviti. Naslednjega dne si zato ne upa v šolo in skupaj z najboljšim prijateljem Renéjem odkrijeta radosti »špricanja«. Istega večera zasači svojo mater v objemu neznanca. Prizor ga tako iztiri, da pobegne od doma in se znajde na policijski postaji, nato pa še v centru za prestopnike. Avtobiografska naracija prikaže težavno odraščanje dečka v svetu odraslih.

Za 400 udarcev, enega najlepših filmov o odraščanju, je bil Truffaut leta 1959 nagrajen v Cannesu, in to kljub dejstvu, da so mu le leto dni prej prepovedali udeležbo zaradi njegovih kritičnih izjav o obrabljenosti festivala.

O avtorju

Leta 1932 rojeni Truffaut je eden od utemeljiteljev francoskega novega vala. Odraščal je v Parizu pri starih starših, saj mati in očim nista želela, da bi živel z njima. Pred neurejenimi družinskimi razmerami je bežal v kino, pozneje pa je pod mentorstvom filmskega kritika Andréja Bazina začel pisati za slovito revijo Cahiers du Cinéma, v kateri je nasprotoval rigidnim pravilom tradicionalnega francoskega filma in razvijal teorijo avtorskega filma. V več kot četrt stoletja filmskega ustvarjanja je režiral kultne in mnogokrat nagrajene filmske naslove, kot so 400 udarcev, Jules in Jim (Jules et Jim, 1962), Ukradeni poljubi (Baisers volés, 1968) in Zadnji metro (Le Dernier Métro, 1980), ukvarjal pa se je tudi z igro in filmsko kritiko. Zaradi raka na možganih je umrl leta 1984, star komaj 52 let.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj