Brez strehe in zakona

Sans toit ni loi

Agnès Varda, Francija, 1985, 106 min, drama

Na jugu Francije najdejo zaledenelo telo mlade ženske. Čeprav so jo mnogi poskušali usmeriti na pravo pot, je bilo njeno potepuško življenje zavestna izbira … Eno najbolj znanih del umetnice Agnès Varda odlikujeta močna protagonistka in slikovita fotografija. Tri nagrade v Benetkah 1985.

Zgodba

Pozimi na jugu Francije v jarku najdejo zaledenelo telo mlade ženske, potepuhinje. Skozi intervjuje in spomine ljudi, ki so jo srečali, sledimo njenim zadnjim tednom pred smrtjo, ko sama šotori in spoznava neznance z obrobja družbe: v zapuščenem dvorcu kadi hašiš z drugim potepuhom, zaljubi se v tunizijskega delavca in z njim obrezuje vinsko trto, nekaj časa živi na dvorišču hiše hipijevskega para … Čeprav jo mnogi poskušajo usmeriti na pravo pot, je njeno potepuško življenje zavestna izbira, iskanje svobode.

Brez strehe in zakona je eno najbolj znanih del belgijsko-francoske režiserke. Močna in uporniška protagonistka, slikovita fotografija in nenavaden nabor likov s francoskega podeželja so leta 1985 filmu prinesli tri nagrade na Beneškem filmskem festivalu.

O avtorici

Režiserka, fotografinja in kiparka Agnès Varda, rojena leta 1928, je med drugo svetovno vojno z družino odraščala na ladji v mestu Sète v Franciji, nato pa se je šolala v Parizu, kjer je na prestižni Sorbonni diplomirala iz psihologije in književnosti. Njen prvi film, La Pointe Courte, je nastal leta 1954 in je nemudoma požel pohvale priznanih piscev revije Cahiers du Cinéma in utemeljiteljev francoskega novega vala. Varda tako velja za pionirko gibanja, četudi je s svojim nekonvencionalnim slogom ostajala na njegovem obrobju. Bila je tudi politično aktivna v družbenih gibanjih šestdesetih in sedemdesetih let, feministka in borka za reproduktivne pravice žensk.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj