Pika in Packa packata

Prick och Fläck på fläcken

Lotta in Uzi Geffenblad, Švedska, 2013, 44 min, sklop 7 kratkih animiranih filmov, sinhronizirano, 3+

Idealno za prvi obisk kina! Ljubki kratki lutkovni animirani filmi o Piki in Packi, ki počneta vse mogoče: tokrat pečeta, obiščeta cirkus, zbolita za noricami, se odpravita po gobe v gozd in še v disko! Primerno že za najmlajše; kakovost naracije in likovne zasnove pa bo prepričala tudi odrasle.

Zgodba

Pika je oblečena v modre hlače s pikami in rdeče čeveljce. Packa pa nosi roza hlače s pikami in modre čeveljce. Zelo sta prijazni in lepo skrbita druga za drugo. Sta fanta ali punci? Tega ne vemo. Gotovo pa je, da nista zajca. Čeprav imata dolga ušesa in dva sprednja zobka. Če ju zebe, si na ušesi nadeneta tople nogavice. Če ju je strah, ju zvijeta v rog. Večino časa pa sta zelo radovedni in svet opazujeta po svoje, zato znata po ušesih tudi hoditi! Radi pečeta kruh, se sladkata in raziskujeta neznano. Tudi pogumni sta, saj sledita celo kresničkam v nočnem gozdu in tam odtrgata celo strupeno mušnico! Kaj bosta naredili z njo? V novih epizodah o Piki in Packi bomo videli tudi, kaj bosta ušpičili v cirkusu in kako je videti njuna disko zabava!

Program:

  • Piko in Packo zasneži
  • Pika in Packa mesita testo
  • Pika in Packa stojita na ušesih
  • Pika in Packa dobita norice
  • Pika in Packa pri pepelnatem kralju
  • Piko in Packo vrže s tira
  • Pika in Packa si naredita disko

O avtorjih

Lotta Geffenblad je ilustratorka in avtorica otroških knjig ter animiranih filmov – zanje je bila večkrat nagrajena. Je solastnica studia Zigzag, kjer so nastali filmi o Piki in Packi. Po študiju oblikovanja se je posvetila predvsem kratkim animiranim filmom. Med njenimi najbolj znanimi deli je prispevek za otroško serijo o medvedu Björneju, Björnes magasin, ob katerem so odrasle generacije otrok in mladih na Švedskem. Z možem Uzijem sta poleg Pike in Packe ter animiranih filmov o kužku Astonu, ki ste jih lahko videli na festivalu Animateka, ustvarila tudi večkrat nagrajeni film Aprikoser in srednjemetražni animirani film za otroke Bland Tistlar, na katerem sta delala celih sedem let. Najraje ustvarjata lutkovne animirane filme in animirane filme v tehniki kolaža.

Uzi Geffenblad je glasbenik, skladatelj, režiser in producent. Na Univerzi v Stockholmu je študiral psihologijo, smer psihologija in otroška kultura. Občasno predava o scenariju, zvoku in produkciji animiranih filmov.

Zbirka kratkih filmov je zelo primerna tudi za šolski ogled (za predšolske otroke in osnovnošolce).

Teme za pogovor:
prijateljstvo, domišljijsko doživljanje sveta, dogodivščine v svetu, spoznavanje naravnih in družbenih pojavov, kako nastajajo lutke, lutke v filmu in gledališču

Uporabno pri šolskih predmetih:
slovenščina, likovna umetnost, spoznavanje okolja, družba

Oglejte si tudi Kinobalonovo knjižico o Piki in Packi, pa še poučno knjižico o animiranem filmu.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj