Ruby, najstniški kraken

Ruby Gillman, Teenage Kraken

Kirk DeMicco, Faryn Pearl, ZDA, 2023, 90 min, animirana akcijska pustolovščina, sinhronizirano

Na prvi pogled običajna punca Ruby nekega dne odkrije, da je njena ukazovalna babica pravzaprav bojevniška kraljica sedmih morij in da bo podedovala njen prestol. Krakni so zaprisegli, da bodo ščitili svetovne oceane pred nečimrnimi, oblastiželjnimi morskimi deklicami ... Zabavno in srčno.
Ruby, najstniški kraken
Ruby, najstniški kraken
Ruby, najstniški kraken

Odkrijte junakinjo tik pod površjem

DreamWorks Animation se potopi v nemirne vode srednje šole s zabavno in srčno animirano akcijsko komedijo Ruby, najstniški kraken. Zgodba spremlja sramežljivo najstnico, ki odkrije, da je del kraljevske dinastije mitoloških kraknov ter da je njena usoda v globinah oceanov večja, kot je kadarkoli sanjala.

V animirani akcijski pustolovščini Ruby, najstniški kraken igra izjemna igralska zasedba, med njimi dobitnik emmyja Colman Domingo kot Rubyjin oče, nominiranec za emmyja Sam Richardson kot Rubyjin navdušeni stric in Blue Chapman kot Rubyjin mlajši brat. Film je režiral Kirk DeMicco, sorežiser je Faryn Pearl. Glasove so glavnim likom posodili Lana Condor, Toni Collette, Annie Murphy, Sam Richardson, Liza Koshy, Will Forte, Colman Domingo, Jaboukie Young-White, Blue Chapman, Eduardo Franco, Ramona Young, Echo Kellum, Nicole Byer in Jane Fonda.

V slovenski različici pa svoje glasove posodijo igralci Tadeja Vaupotič, Maša Derganc, Gregor Čušin, Vesna Jevnikar, Maja Kunšič, Valter Dragan, Uroš Fürst, Tina Resman, Urh Mlakar, Nai Fejzić in drugi.

Film je režiral z oskarjem nominirani filmski ustvarjalec Kirk DeMicco (Vivo, Krudovi) in producirala Kelly Cooney Cilella (Troli na svetovni turneji, Troli), sorežiser je Faryn Pearl (Krudovi: Nova doba, Troli na svetovni turneji). V stranskih vlogah zaigra več komikov, vključno z nominirancem za emmyja Willom Fortejem, nominiranko za emmyja Nicole Byer, Lizo Koshy, Ramono Young, Eduardom Francom in Echom Kellumom.

Zgodba

Prisrčna, a nerodna 16-letna Ruby Škrgar (Lana Condor, slov. Tadeja Vaupotič) bi rada bila običajna gimnazijka, vendar se večino časa počuti nevidno. Svojo simpatijo na rolki Kristjana (Jaboukie Young-White, slov. Urh Mlakar) poučuje matematiko, a zdi se, da jo on občuduje le zaradi njenih fraktalov. Poleg tega se Ruby ne sme družiti z otroki na plaži, ker ji je njena preveč zaščitniška mama (Toni Collette, slov. Maša Derganc) prepovedala, da bi sploh stopila v vodo.
Ko pa Ruby prekrši mamino prvo pravilo, odkrije, da je neposredna potomka bojevniških krakenskih kraljic ter da ji je usojeno, da podeduje prestol po svoji ukazovalni babici (Jane Fonda, slov. Vesna Jevnikar), bojevniški kraljici sedmih morij. Krakni so zaprisegli, da bodo ščitili svetovne oceane pred nečimrnimi, moči željnimi morskimi deklicami, ki se že od nekdaj borijo s krakni. Pri tem pa obstaja ena velika težava: lepo in priljubljeno novo dekle na šoli Chelsea (Annie Murphy, slov. Maja Kunšič) je po naključju morska deklica. Ruby bo morala sprejeti, kdo je in se potruditi, da bi zaščitila tiste, ki jih ima najraje.

Glavni liki
 
RUBY je prikupno nerodna, ljubko negotova in malce trapasta šestnajstletna najstnica. Poučuje svojo simpatijo, želi si iti na maturantski ples in biti v skupini svojih prijateljev – saj ona ni človek. Je kraken, ki živi na kopnem, in se pretvarja, da je človek. Ker se vsak dan pretvarja in skriva morsko pošast v sebi, se počuti, da ne pripada nikamor. Ne pomaga niti dejstvo, da ji mati ne dovoli blizu oceana, ki jo najbolj privlači, saj predstavlja neko nevarnost. Ruby vedno uboga svojo mamo, čeprav sanja o samozavestnejši in boljši različici same sebe. Ko pa Ruby prekrši mamino prvo pravilo, se vse zaplete! Po skoku v vodo se spremeni v orjaškega krakna, zdaj pa se bo še težje skrila. Ko ugotovi, da ji mama ni samo lagala, temveč ji še vedno ni povedala vse resnice, prevzame nadzor nad sabo in išče odgovore, kdo sploh je. Ko odkrije, od kod prihaja, jo je strah, da bo izgubila življenje, ki si ga je ustvarila na kopnem, a radovednost o njeni identiteti morskega bitja je večja. Morala se bo naučiti ljubiti in sprejeti takšno, kot je v resnici, ne glede, kje je – šele takrat bo neustrašno velika in bo kraljica, kar ji je bilo namenjeno. NJENE MOČI: Celotna Rubyjina družina je raztegljiva in mehka, mati Agatha pa jo vsako jutro veselo opomni, “obnašaj se, kot da imaš hrbtenico”. Ko je nihče ne gleda, se Ruby obnaša kot glavonožec, ki se razteza, česar normalen človek ne more doseči – zvija okončine, miga s škrgami in podobno. Ko se Ruby spremeni v orjaškega krakna, ji babica pokaže njene nove moči – laserski vid, vrtinčenje, superhitrost, kamuflaža ter zabaven odnos z lučmi, elektriko in bioluminicenco.
 
AGATHA ŠKRGAR je Rubyjina mama. Tudi ona je kraken, ki se pretvarja, da je človek. Je najboljša nepremičninska agentka v mestu Valovo in vse življenje ima pod nadzorom. Ko pa se Ruby spremeni v orjaškega krakna, Agatha prizna, da je tudi ona kraken. A orjaški krakni niso pošasti, so zaščitniki! Agatha je svojo družino pripeljala na kopno, da bi jo zaščitila, kar je pomenilo, da je Ruby preprečevala iti do oceana in pred njo skrivala resnico. Agathina mati je kraljica sedmih morij. Usposobila se je za bojevnico in pričakovalo se je, da bo prevzela prestol, ko bo njena mati prestara za opravljanje svojih dolžnosti. A ko se je rodila Ruby, Agatha za svojo hčerko ni želela bojevniškega življenja, zato sta z možem pobegnila iz oceana. Mati bo morala Ruby pustiti, da dela napake ali pa bo tvegala, da se bo umaknila, kot se je sama svoji mami. NJENE MOČI: Agatha ima vse moči, kot jih ima Ruby, vendar jih nikoli ne uporabi, razen izjemoma. Ves čas se trudi obnašati človeško.
 
BABICA je starodavni orjaški kraken, starajoča se bojevniška kraljica sedmih morja in obupano išče svojega naslednika. Ko jo je Agatha zapustila, je imela zlomljeno srce in ko spozna Ruby, je presrečna, saj ni le njena dolgo izgubljena vnukinja (in priložnost, da se stvari loti drugače, kot se jih je pri Agathi), temveč njeno edino upanje, da krakni na prestolu ščitijo ocean pred zlom (še posebej zlobnimi morskimi deklicami!). Babica je slana in malo topa, vendar je njena pamet ostra kot britev in obožuje biti orjaški kraken! Ponosna je na svojo vlogo kot srce oceana in to si želi prenesti na Ruby: ona verjame, da so orjaški krakni neverjetna morska bitja in da je ocean čudovit. NJENE MOČI: Njen obstoj so skrivali pred Ruby. Babica redno uporablja svoje krakenske moči: kamuflaža, vrtinčenje, laserski vid in superhitrost. Krakensko življenje sprejme v celoti, zviška pa gleda na tiste, ki ne živijo na veliki nogi.
CHELSEA je prelepo, očarljivo novo dekle na gimnaziji v mestu Valovo. Že prvi dan je rešila fanta pred utopitvijo in je takoj postala najbolj priljubljeno dekle na šoli. Je tudi edina priča, ko se Ruby spremeni v orjaškega krakna, kar jo prisili, da Ruby prizna svojo skrivnost – ona je morska deklica, ki živi na kopnem, kar pomeni, da je morsko bitje, ki se izdaja za človeka – kar je popolnoma enako kot pri Ruby. Chelsea ponudi Ruby pomoč, kako živeti z novimi močmi in Ruby hvaležno sprejme njeno prijateljstvo. A Chelsea se le pretvarja in z zvijačo bo skušala pridobiti moč, ki si jo želi. NJENE MOČI: Chelsea se spremeni v morsko deklico, ko se njene noge dotaknejo vode.
 
Zanimivosti

• Pri animiranem filmu je sodelovalo 485 oseb, samo nastajanje od razvoja do produkcije pa je trajalo več kot šest let.
• Člani družine Gillman (slov. Škrgar) so vegetarijanci.
• Za film je bilo ustvarjenih 42 unikatnih scenografij.
• Vsaka zgradba v mestu Oceanside (slov. Valovo) je poimenovana po članu ustvarjalne ekipe.
• V animaciji se pojavi tudi Obuti maček kot plišasta igrača, ki igra klavir v Rubyjini maturantski predstavitvi.

Igrajo (glasovi v izvirni različici)

V animirani akcijski komediji zaigra izjemna igralska zasedba, med njimi dobitnik emmyja Colman Domingo kot Rubyjin oče Arthur (slov. Uroš Fürst), nominiranec za emmyja Sam Richardson kot Rubyjin navdušeni stric Brill (slov. Gregor Čušin) in Blue Chapman kot Rubyjin mlajši brat Sam (slov. Nai Fejzić). Animirano komedijo je režiral z oskarjem nominirani filmski ustvarjalec Kirk DeMicco (Vivo, Krudovi) in producirala Kelly Cooney Cilella (Troli na svetovni turneji, Troli), sorežiser je Faryn Pearl (Krudovi: Nova doba, Troli na svetovni turneji). V stranskih vlogah zaigra več komikov, vključno z nominirancem za emmyja Willom Fortejem, nominiranko za emmyja Nicole Byer, Lizo Koshy, Ramono Young, Eduardom Francom in Echom Kellumom.

Lana Condor, Toni Collette, Annie Murphy, Sam Richardson, Liza Koshy, Will Forte, Colman Domingo, Jaboukie Young-White, Blue Chapman, Eduardo Franco, Ramona Young, Echo Kellum, Nicole Byer in Jane Fonda

Glasovi v slovenski sinhronizirani različici

Tadeja Vaupotič, Maša Derganc, Gregor Čušin, Vesna Jevnikar, Maja Kunšič, Valter Dragan, Uroš Fürst, Tina Resman, Urh Mlakar, Nai Fejzić

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj