Priporočeni filmi za 3. triado OŠ

Tu najdete nekaj priporočil, seveda pa se lahko dogovorimo tudi za katerikoli drug film.

Gajin svet

Enajstletna Gaja je sodobna Pika Nogavička: pogumna, odločna, iskrena in srčna deklica, ki stvari rada vzame v svoje roke in se ne ustraši nobenih preprek ... Film obravnava zagate, ki so del vsakdana sodobnih otrok: ločitev staršev, odtujenost v družini ter nevarnosti svetovnega spleta in družbenih omrežij.

Košarkar naj bo

Generacije otrok in mladih so zrasle z junaki knjižne uspešnice Primoža Suhodolčana Košarkar naj bo. Zdaj so končno zaživeli še na filmskem platnu! Nerodnemu fantu po imenu Ranta (tako velik, da bi lahko žirafam kravate zavezoval) se življenje postavi na glavo, ko ga učitelj telovadbe povabi v košarkarsko ekipo.

Čudo

Auggie Pullman (Jacob Tremblay) zaradi prirojene hibe na obrazu v običajno šolo začne hoditi šele v petem razredu. Ob podpori mame in očeta (Julia Roberts, Owen Willson) Auggie dokaže, da se človek ne sme in ne more vklopiti v večino, če je bil rojen, da izstopa. Ganljiva zgodba, posneta po knjižni uspešnici.

Mia in beli lev

Desetletni Mii se življenje obrne na glavo, ko se z družino iz Londona preseli v Afriko. Na kmetiji z levi se spoprijatelji z belim mladičkom in skupaj odraščata. Ko je Charlie v nevarnosti, se odpravita na nepozabno popotovanje po južnoafriški savani ... Družinska pustolovščina o odraščanju in prijateljstvu.

Mirai

Ko štiriletni deček Kun dobi sestrico Mirai, se mu zdi, da mu je vzela ljubezen staršev. V čarobnem vrtu, kjer lahko potuje skozi čas, sreča najstniško sestro iz prihodnosti in se nauči, kako biti veliki brat in kako živeti s sestro dojenčico. Nominacija za oskarja za najboljši celovečerni animirani film.

Hrestač in štiri kraljestva

Klara se za praznike znajde v Deželi snežink, Deželi rož in Deželi sladkarij. Spozna skrivnostnega vojščaka … Hoffmannova pravljica iz leta 1816, ki jo najbolj poznamo v obliki baleta z glasbo Čajkovskega, tokrat kot Disneyev spektakel. Igrajo: Mackenzie Foy, Keira Knightley, Helen Mirren, Morgan Freeman idr.

Drobižki 2

V mirni vasici mlada pikapolonica po nesreči pade v kartonsko škatlo, ki jo pošljejo na Karibe. Njen očka se nemudoma odpravi na rajsko otočje po svojega otroka. Tam pa ga čaka še en izziv: skupaj s prijateljema mravljo in pajkom bo skušal preprečiti uničenje narave zaradi človeškega gradbišča …

Neverjetna zgodba o velikanski hruški

Slon Sebastjan in mačka Miša živita v Sončnem mestu, kjer so vsi srečni … dokler nekega dne ne izgine župan. Najdejo njegovo sporočilo v steklenici, zraven pa seme, iz katerega zraste velikanska hruška … Po čarobni istoimenski knjigi. Vizualno prelepo slavje zabave in domišljije spodbuja pogum in zaupanje vase.

Tatiči

Člani Osamujeve družine so siromašni, a v svojem skupnem bivanju kljub temu srečni. Ko naletijo na zapuščeno dekletce, ga vzamejo medse … Presunljiv in pretresljiv portret japonske družine v primežu revščine, ovenčan z zlato palmo s festivala v Cannesu 2018. Nominacija za oskarja za najboljši tujejezični film.