Rekordno leto Mestnega kina Ptuj
Novica, 19. 01. 2019
Mestni kino Ptuj je v letu 2018 zabeležil najboljše rezultate v zadnjih letih. Hvala, da imate svoj slikovit in živahen kino vse raje.

Skoraj 25.000 obiskovalcev

Število obiskovalcev filmskih projekcij Mestnega kina Ptuj se je v letu 2018 povzpelo na 23.243, kar je 22 % več kot leto prej, prihodek od prodanih vstopnic pa je poskočil za kar 34 %. K temu je treba prišteti še približno 1.000 udeležencev drugih dogodkov v kinu, na primer koncertov, lutkovnih predstav, različnih delavnic, strokovnih usposabljanj idr.

Številke bolj ali manj konstantno rastejo že ves čas od decembra 2008, ko je kino v upravljanje dobil javni zavod Center interesnih dejavnosti Ptuj. Edini padec v tem času se je zgodil leta 2013, ko novi filmi niso več prihajali na 35 mm traku, ptujski kino pa še ni bil digitaliziran.

Lanska rast pa je bila še posebej izrazita. K temu je največ pripomogla zanimiva filmska letina, ki je prinesla nekaj velikih globalnih uspešnic, kot sta na primer biografska drama o pevcu skupine Queen Freddieju Mercuryju Bohemian Rhapsody in romantična drama Bradleya Cooperja z Lady Gaga Zvezda je rojena. Gotovo pa se obrestujejo tudi rezultati večletnega vztrajnega truda majhne, a zagnane ekipe, ki se ni vdala niti v časih, ko je kinu grozilo zaprtje.

Ptujski uspehi so opazni tudi v mednarodnem merilu. V letu 2018 je fotografija iz Mestnega kina Ptuj krasila naslovnico strokovne publikacije Europa Cinemas, vodja kina Nina Milošič pa je na povabilo iste organizacije ptujske izkušnje s filmskimi programi za družine predstavljala na mednarodnem strokovnem srečanju EC Innovation Lab v španski Sevilli.

Imamo film za vsakega gledalca

Mestni kino Ptuj si kot član Art kino mreže Slovenije in mednarodne mreže Europa Cinemas prizadeva ponuditi čim več umetniškega, kakovostnega, po geografskem poreklu, žanrih in avtorskih estetikah pa raznolikega filmskega programa. Ta zadnja leta obsega kar približno 70 % projekcij.

Po drugi strani pa kot edini kino v mestu na Ptuj prinaša tudi največje komercialne uspešnice iz hollywoodskih studiev in prav te so seveda najbolj množično obiskane. “Trudimo se ustreči različnim skupinam gledalcev, da na sporedu vsak najde kaj zase,” pravi Milošičeva.

Temu so namenjeni tudi različni programski sklopi, ki nagovarjajo različna občinstva: Kino vrtiček družine z otroki, Kinoskop osnovnošolce, Z dojenčkom v kino mamice in atije z naraščajem, Filmska čajanka upokojence, Pogovor o(b) filmu vse, ki jih zanimata film in družba … Najbolj priljubljeni, letni kino Kino brez stropa, bo v letošnjem letu doživel svojo jubilejno 10. edicijo.

Ni časa za spanje

Največja izziva, s katerima se ptujski kino trenutno sooča, sta dotrajanost zgodovinske stavbe in kadrovska podhranjenost. Streha pušča, iz kanalizacije se širi neznosen smrad, le ena zaposlena oseba pa je vse obsežnejšemu programu vse težje popolnoma kos.

Kljub temu idej in novosti, ki so v načrtu, nikoli ne zmanjka. Konec januarja bo zaživela popolnoma prenovljena spletna stran www.kinoptuj.si, ki bo bolje prilagojena uporabi na tablicah in mobilnih telefonih ter bo omogočala tudi spletni nakup vstopnic. Spomladi pa se obeta nov programski sklop Kino z varstvom, kjer bo z ustvarjalnimi igralnicami poskrbljeno za otroke, da bodo lahko medtem starši brez skrbi uživali v filmu za odrasle.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj