Salon pri Romy

Kapsalon Romy

Mischa Kamp, Nizozemska / Nemčija, 2019, 90 min, drama, podnapisi, 9+

Odkritosrčna zgodba o deklici Romy in njeni babici, ki ju neločljivo združi babičina demenca, prinaša otroški pogled na starost in bolezen, ob tem pa nas nežno spomni, zakaj je povezanost med generacijami neprecenljiva. Nagrajenec številnih festivalov filmov za otroke in mlade.

Zgodba

Romy živi sama z mamo, ki po novem dela vse do večera. Deklica tako popoldneve preživlja pri babici Stine, ki sama še vedno vodi svoj frizerski salon. Z njim je polno zaposlena in za Romy nima veliko časa. Nekega dne babica kupi novo blagajno, saj se zadnje čase kar naprej moti pri seštevanju. A uporaba nove blagajne ji ne gre najbolje od rok, zato ji na pomoč priskoči Romy. Kmalu ji pomaga tudi pri pospravljanju, kuhanju kave in drugih malih frizerskih opravkih. Njuno druženje zdaj postane nadvse zabavno in obema v veliko veselje. A babica postaja čedalje bolj zmedena, izgublja in pozablja stvari. Po nekaj nenavadnih nezgodah jo končno odpeljejo k zdravniku, kjer ji diagnosticirajo Alzheimerjevo bolezen. Babičino življenje se čez noč obrne na glavo, Romy pa se odloči, da ji bo pomagala ne glede na vse.

Zanimivosti

Film Salon Pri Romy je posnet po istoimenski knjigi Tamare Bos, ki jo pri nas že poznamo kot scenaristko in producentko filmskih uspešnic Navihani Bram, Učitelj Žaba in Mali volkodlak Dolfi.

O avtorici

Mischa Kamp je diplomirala scenaristiko in režijo na Nizozemski akademiji za film in televizijo v Amsterdamu. Najprej je ustvarila več kratkih igranih, dokumentarnih in animiranih filmov ter serij, nato pa leta 2005 režirala svoj prvi celovečerni film Winky’s Horse, ki je bil umeščen tudi na filmski festival Berlinale. Je avtorica več filmov za otroke in mlade, za katere je prejela številne mednarodne nagrade. Salon Pri Romy je njen zadnji celovečerni film.

Iz prve roke

»To je preprosta, a lepo poznana in univerzalna zgodba za mlade in stare. Skozi oči pogumnega dekletca spremljamo vpliv babičine bolezni na celotno družino. Ob koncu Romy spozna, da nič več ni tako, kot je bilo. Vendar pa nova situacija privede do ponovnega dialoga med njenima sicer ločenima staršema in vsi nekoliko bolje razumejo drug drugega. Romy to občuti kot zmago, saj ji starši končno namenjajo več pozornosti. Nenazadnje pa resnično spozna babico, s katero si deli številne srečne in prav posebne trenutke.«

»Alzheimerjeva bolezen je zelo pogosta bolezen. /…/ Zaradi staranja prebivalstva pa bo v prihodnosti prisotna še bolj. Kljub temu je Alzheimerjeva bolezen še vedno tabu, prav zato je pomembno, da smo v filmu o njej spregovorili. Ljudje se bolezni sramujejo, strah jih je, da jih bodo imeli “za nore”. S pogovorom in razbijanjem tabujev bodo ljudje lažje sprejeli bolezen in veliko jih bo zaradi tega manj osamljenih. Vse to je del življenja!«
– Mischa Kamp, režiserka

Ko je moja babica začela kazati prve simptome zgodnje demence, se je izkazalo, da sem situacijo doživljala zelo drugače kot moja mama. V istem času je v naši soseski starejša gospa vodila svoj frizerski salon. Vsak dan po šoli jo je obiskala majhna deklica. Povezava teh dveh utrinkov je v moji domišljiji ustvarila povsem nov ženski univerzum.
– Tamara Bos, scenaristka in avtorica knjige

Kritike

»Film s človeškostjo zapolnjuje vrzel med različnimi generacijami in družbenimi okolji. Odlični so tako režiserka kot igralci; medtem ko nam prva z uporabo do potankosti izpopolnjenih kadrov izriše odnose med karakterji, nam drugi notranji svet likov izražajo z očmi in telesno govorico. Mischa Kamp je izkazala neverjetno zmožnost posredovanja ne tako zelo lahke zgodbe brez besedne razlage.«
– žirija Evropskega združenja za otroški in mladinski film (ECFA)

Festivali, nagrade

Ale Kino! – International Young Audience FF 2019 (najboljši film), Chicago International Children’s FF 2019, Cinekid 2019 (najboljši družinski nizozemski film), Giffoni FF 2019 (posebna nagrada), Golden Rooster Award 2019 (najboljši mednarodni film, nagrada občinstva), Kristiansand International Children’s FF 2019 (glavna nagrada), International Children’s FF Bangladesh (najboljši film), Luxembourg City FF 2020 (nagrada otroške žirije), Olympia International FF for Children and Young People 2019 (najboljši scenarij za celovečerni film) Tel Aviv International Children’s FF 2019 (nagrada strokovne in otroške žirije), Kids Kino International FF Warsaw (nagrada združenja ECFA)

Igrajo

Beppie Melissen, Guido Pollemans, Noortje Herlaar, Vita Heijmen

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj