Priporočeni filmi za srednje šole

Dekle

Petnajstletna Lara si zelo želi postati profesionalna baletka. A postopoma začne odkrivati, da se njeno telo ne bo tako zlahka uklonilo zahtevam strogih učiteljev. Lara je bila namreč rojena kot fant ... Nagrada za najboljši prvenec v Cannesu in nagrada Evropske filmske akademije za odkritje leta. Liffe 2018.

Zimske muhe

Mára in Heduš se podata na popotovanje skozi zasneženo pokrajino. Z avtom, seveda – konec koncev bo Mára kmalu dopolnil petnajst let … Film ceste o fantovskem prijateljstvu in neubranljivi mladostniški želji, da bi nekaj izkusil, četudi ne veš natančno, kaj. Nagrada za najboljšo režijo v Karlovih Varih. LIFFe 2018.

Tatiči

Člani Osamujeve družine so siromašni, a v svojem skupnem bivanju kljub temu srečni. Ko naletijo na zapuščeno dekletce, ga vzamejo medse … Presunljiv in pretresljiv portret japonske družine v primežu revščine, ovenčan z zlato palmo s festivala v Cannesu 2018. Nominacija za oskarja za najboljši tujejezični film.

Poj mi pesem

Tista črna kitara, Namesto koga roža cveti, Od višine se zvrti … Kultni status Vlada Kreslina je rezultat njegove osebne karizme ter sugestivnega in izvirnega glasbenega izraza. Dokumentarec ponuja uvid v ključne faze Kreslinove že več kot štiridesetletne rasti. Otvoritveni film festivala LIFFe 2018.

Zvezda je rojena

Bradley Cooper in Lady Gaga sta ustvarila film o izkušenem glasbeniku, ki se zaljubi v mlado umetnico. Oskar za najboljšo izvirno skladbo (Shallow) in še 7 nominacij: za najboljši film, prirejeni scenarij, igralko in igralca v glavnih vlogah, igralca v stranski vlogi, fotografijo in mešanje zvoka.

Dom, ljubi dom

Vstajanje ob 7. uri. Šola. Kosilo. Obvezne učne ure. Sestanek. Čiščenje. Prosti čas. Spanje. Sanje. In nov dan. To je življenje otroka, ki ga vzgaja sistem. Dogajanje je postavljeno v mladinski dom, v katerem bivajo otroci, ki so bili umaknjeni iz socialno neprimernih okolij. Spremljamo eno leto v življenju štirih otrok, katerih poti se verjetno v drugačnih okoliščinah nikoli ne bi srečale. Sedaj skupaj delijo veselje ob rojstnih dnevih, praznovanje božiča, čakanje v vrsti za kopalnico, učne težave, prepire in najstniške ljubezni. Kljub vsem pravilom in hišnemu redu, ki vlada, iščejo pripadnost in zavetje v tem novo ustvarjenem domu.