Priporočeni filmi za srednje šole

Razredni sovražnik

Dijakom se novi učitelj zdi prezahteven. Ko ena izmed dijakinj stori samomor, krivijo njega. To sproži konflikte med dijaki, profesorji in starši ter celo med dijaki samimi … Po resničnih dogodkih. Slovenski kandidat za nominacijo za oskarja, nagrada kritikov v Benetkah in številne druge.

Posledice

18-letni Andrej zaradi težavnega vedenja pristane v vzgojnem zavodu. Tam spozna Željka, neformalnega vodjo tamkajšnjih gojencev, ki ga začne izkoriščati … Nagrade vesna za najboljšo režijo, glavno in stransko moško vlogo, nagrada občinstva in nagrada žirije slovenskih filmskih kritikov in kritičark.

Ne bom več luzerka

29-letna Špela je diplomirala iz umetnostne zgodovine, kar pomeni, da še nikoli ni imela redne službe. Ko njen fant dobi delo v tujini, se Špela preseli nazaj k staršem in babici, ki zdaj živi v njeni otroški sobi ... Kako naj prekine svojo deset let predolgo adolescenco? Vesna 2018 za najboljši film.

O ljudeh in vaseh

Legendarna Agnès Varda in fotograf JR potujeta po francoskem podeželju in izdelujeta velikanske črno-bele portrete domačinov. Topla, duhovita in ganljiva meditacija o prijateljstvu, minljivosti in moči umetnosti. Nagrada za najboljši dokumentarec v Cannesu in nominacija za oskarja.

Lepi fant

Nicolas Sheff je bil vzoren dijak, ki bi jeseni moral začeti študirati. A ko je prvič poskusil metamfetamin, se mu je življenje za več let postavilo na glavo ... Večkrat nagrajena iskrena, srce parajoča, a hkrati upanja polna drama, posneta po knjigah spominov, ki sta ju napisala Nic in njegov oče.

Prvi človek

Epska drama o eni najnevarnejših in najdražjih misij v zgodovini človeštva – pristanku prvega človeka na Luni 20. julija 1969 – je zasnovana po uradni biografiji Neila Armstronga. Film je režiral oskarjevec Damien Chazelle (Dežela La La), glavno vlogo pa je odigral dvakratni nominiranec Ryan Gosling.

Hladna vojna

Globoko osebna, z glasbo prežeta zgodba o nemogoči ljubezni v nemogočih časih je navdihnjena z življenjsko zgodbo režiserjevih staršev. Nagrada za najboljšo režijo in nominacija za zlato palmo v Cannesu, tri nominacije za oskarja (za režijo, fotografijo in tujejezični film), evropski film leta 2018.