Priporočeni filmi za srednje šole

Z ljubeznijo, Vincent: Van Goghova skrivnost

Prvi v celoti v olju naslikan celovečerni film izjemno življenjsko zgodbo Vincenta van Gogha prenese na filmsko platno z oživljanjem njegovih slik. Zgodba filma temelji na 800 pismih, ki jih je napisal znameniti slikar, animacija pa je nastala na podlagi slikarske tehnike, ki jo je uporabljal tudi Vincent sam.

Igram, sem

Igralka in dva igralca se v Sarajevu, Ljubljani in Zagrebu vsak po svoje pripravljajo vsak na svojo vlogo … Intimen, pretanjeno luciden, pa tudi humoren triptih o tem, kaj pomeni biti igralec, ter o mejah med igralcem in likom. Domiselno prespraševanje temeljev igralskega poklica.

Jaz, Tonya

Resnična zgodba o ameriški drsalki Tonyi Harding, dobitnici dveh olimpijskih kolajn, ki je sodelovala v enem največjih škandalov v zgodovini športa. Kariero si je nepovratno zapečatila, ko sta z nekdanjim soprogom najela nekoga, da bi zlomil nogo njeni nasprotnici Nancy Carver. Oskar za stransko žensko vlogo.

Čudo

Auggie Pullman (Jacob Tremblay) zaradi prirojene hibe na obrazu v običajno šolo začne hoditi šele v petem razredu. Ob podpori mame in očeta (Julia Roberts, Owen Willson) Auggie dokaže, da se človek ne sme in ne more vklopiti v večino, če je bil rojen, da izstopa. Ganljiva zgodba, posneta po knjižni uspešnici.

Lady Bird

Sedemnajstletna Christine (Saoirse Ronan) obiskuje katoliško gimnazijo v zakotnem Sacramentu. Hrepeni po dogodivščinah in boljšem življenju ... Zlati globus za najboljši film in najboljšo žensko glavno vlogo, 5 nominacij za oskarja (najboljši film, režija, scenarij, glavna in stranska ženska vloga).

Družina

Matej odrašča v družini oseb s posebnimi potrebami v zakotni vasici zakotne dežele, a je sam povsem drugačen – tako od drugačnosti kot od normalnosti. Usoda ga vseeno dohiti, ko z dekletom dobita hčerko in njuna zveza kmalu zatem razpade. Vname se boj za skrbništvo, vse dokler se Matej ne odloči za radikalen izhod iz začaranega kroga, tako družinskega kot življenjskega. Družina, resničnostni film, ki zajema obdobje desetih let, ne sledi senzacijam, temveč občutjem. Film brez scenarija, a s številnimi soscenaristi, človeškimi in nečloveškimi.

Thelma

Thelma, sramežljivo in osamljeno dekle iz stroge in globoko verne družine, se iz podeželskega mesteca odpravi študirat v Oslo. Nekega dne v knjižnici doživi silovit in nerazložljiv napad. Hkrati pa jo začne močno privlačiti lepa študentka Anja ... Norveški kandidat za oskarja za najboljši tujejezični film.

Nečista kri

Švedska, trideseta leta. Elle Marja, štirinajstletna pripadnica ljudstva Sami, se v internatu sooča z rasizmom in prestaja ponižujoče psevdo-znanstvene raziskave. Da bi zbežala svoji usodi in uresničila sanje o boljšem življenju, mora prevzeti novo identiteto ter pretrgati vse vezi s svojo družino in kulturo …

Projekt Florida

Zgodba o ljudeh s socialnega roba, ki prebivajo v zanikrnem motelu sredi s soncem obsijane Floride. Pisane barve, otroška igrivost in družinske zdrahe prekrivajo manj barvito stvarnost. Cannes 2017 – Štirinajst dni režiserjev. Liffe 2017. Nominacija za oskarja za stransko moško vlogo (Willem Dafoe).