Priporočeni filmi za srednje šole

Družina

Matej odrašča v družini oseb s posebnimi potrebami v zakotni vasici zakotne dežele, a je sam povsem drugačen – tako od drugačnosti kot od normalnosti. Usoda ga vseeno dohiti, ko z dekletom dobita hčerko in njuna zveza kmalu zatem razpade. Vname se boj za skrbništvo, vse dokler se Matej ne odloči za radikalen izhod iz začaranega kroga, tako družinskega kot življenjskega. Družina, resničnostni film, ki zajema obdobje desetih let, ne sledi senzacijam, temveč občutjem. Film brez scenarija, a s številnimi soscenaristi, človeškimi in nečloveškimi.

Thelma

Thelma, sramežljivo in osamljeno dekle iz stroge in globoko verne družine, se iz podeželskega mesteca odpravi študirat v Oslo. Nekega dne v knjižnici doživi silovit in nerazložljiv napad. Hkrati pa jo začne močno privlačiti lepa študentka Anja ... Norveški kandidat za oskarja za najboljši tujejezični film.

Nečista kri

Švedska, trideseta leta. Elle Marja, štirinajstletna pripadnica ljudstva Sami, se v internatu sooča z rasizmom in prestaja ponižujoče psevdo-znanstvene raziskave. Da bi zbežala svoji usodi in uresničila sanje o boljšem življenju, mora prevzeti novo identiteto ter pretrgati vse vezi s svojo družino in kulturo …

Projekt Florida

Zgodba o ljudeh s socialnega roba, ki prebivajo v zanikrnem motelu sredi s soncem obsijane Floride. Pisane barve, otroška igrivost in družinske zdrahe prekrivajo manj barvito stvarnost. Cannes 2017 – Štirinajst dni režiserjev. Liffe 2017. Nominacija za oskarja za stransko moško vlogo (Willem Dafoe).

Ne puščaj sledov

Vojni veteran in njegova najstniška hči živita v divjini nacionalnega parka, daleč od civilizacije. Nekega dne pa ju socialna služba prisili v življenje v skupnosti ... Tretji igrani celovečerec oskarjevske nominiranke Debre Granik je eden najboljših filmov leta 2018 po izboru kritikov.